Verklaring van rechtswege

Voor stage of werk op Curaçao

Om officieel stage te kunnen lopen of te mogen werken op Curaçao dien je in het bezit te zijn van een (werk)vergunning, deze vergunning heet een verklaring van rechtswege en moet je aanvragen bij de immigratiedienst (toelatingsorganisatie) van Curaçao. 

De voornaamste twee redenen om een Verklaring van Rechtswege aan te vragen:
 Je wilt gaan werken of stagelopen op Curaçao zonder je in te schrijven als inwoner van Curaçao
 Je wilt emigreren en je inschrijven als inwoner van Curaçao

Als toerist mag je maximaal 6 maanden verblijven op het eiland zonder een verklaring van rechtswege. Wanneer je langer dan zes maanden als toerist wilt verblijven dan zul je deze verklaring wel moeten aanvragen. Kom je stagelopen of werken op het eiland dan heb je te allen tijde een verklaring van rechtswege nodig, als kom je maar voor een maand werken of stagelopen op Curaçao. Buiten de verklaring van rechtswege, is je huisvesting van cruciaal belang. Tijdens de aanvraag moet je namelijk je adres in Curaçao opgeven. Het is dus handig om alvast jouw kamer bij ons te reserveren voor tijdens je stage!

Wat moet ik regelen voor de verklaring van rechtswege?

Voordat de verklaring van rechtswege aangevraagd kan worden heb je verschillende documenten nodig, deze documenten dien je al in Nederland te regelen. Let wel op dat sommige documenten niet ouder mogen zijn dan drie maanden. Je kunt dus niet een paar maanden wachten tussen het opvragen van documenten en het indienen van de aanvraag. Daarnaast is het van belang om tijdig te beginnen met het aanvragen van de benodigde documenten, het kan namelijk een aantal weken duren voordat je werkelijk de documenten ontvangt.

Om een werkvergunning voor Curaçao aan te vragen, heb je een aantal documenten nodig, o.a.:
Verklaring omtrent gedrag
 Uittreksel geboorteakte
 Geldig paspoort
 Werkgeversverklaring

Wanneer alle benodigde documenten in bezit zijn, kun je beginnen met het online indienen van je werkvergunning. Voorheen was het mogelijk om deze aanvraag op locatie te doen, maar tegenwoordig kan dit slechts online.

Het voordeel is dat je direct na je aanvraag van de verklaring van rechtswege kunt starten met stagelopen of werken, hopi bon! Je hoeft de eindbeslissing niet af te wachten in Nederland. Dit geldt overigens niet voor andere landen!

Verblijf je bij ons?

Wanneer je tijdens jouw stage of werk op Curaçao verblijft in een van onze villa’s Punda aan Zee of Villa Azul, krijg je de kosten voor onze handleidingen natuurlijk weer terug!

Mocht je ergens vragen bij hebben, neem contact met ons op!

Reserveer jouw kamer

Bij onze villa's op Curaçao!